فهرست مطالب

تامین اجتماعی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1401)

نشریه تامین اجتماعی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا کریمیان* صفحات 13-36
    هدف

    نظر به نقش مهم صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی در توسعه و رفاه اجتماعی کشور، توجه به پایداری آن ضروری است. ارزیابی پایداری سیستم های بازنشستگی ازجمله مسایل  پیچیده ای است که به دلیل تعدد متغیرهای تاثیرگذار و تغییر متغیرها در بلندمدت نمی توان آنها را به سادگی مطالعه و تحلیل نمود. هدف این مقاله تحلیل پایداری مالی صندوق مزبور در افق زمانی 1430 است.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از اطلاعات و آمار سازمان تامین اجتماعی و پیش بینی تعداد بیمه شدگان و مستمری بگیران، مدلی بر پایه پویایی های سیستم، طراحی و به کمک آن پایداری صندوق بازنشستگی فوق بررسی و تحلیل شد. پویایی سیستم بر پایه سه رشته علمی مدیریت سنتی سیستم های اجتماعی، تیوری بازخوردی و شبیه سازی کامپیوتری بوده و به منظور بررسی و مطالعه انواع سیستم های بازخوردی و پیچیده نظیر سیستم های اجتماعی استفاده می شود.

    یافته ها

    بر اساس مدل شبیه سازی این پژوهش، از ابتدای سال پایه (1395)، سازمان با کسری نقدینگی مواجه بوده و از سال 1406 درآمد سازمان (تفاضل مصارف از منابع تعهدی) نیز منفی خواهد شد و روند صعودی کسری نقدینگی از اوایل 1415 به دلیل بسته شدن پنجره جمعیتی به سرعت افزایش خواهد یافت.

    نتایج

    با توجه به وضعیت فعلی سازمان، نیاز فوری به انجام اصلاحات پارامتریک و یا سیستمی الزامی است. این مدل ساختار درون زاد و ارتباطات بین اجزای سیستم را شفاف نموده و می تواند نقش مهمی در شناخت عواقب سیاست های پیشنهادی مدیران و مسیولین ایفا نماید.

    کلیدواژگان: پایداری مالی، صندوق تامین اجتماعی، پویایی های سیستم
  • شیوا پروائی* صفحات 37-60
    هدف

    نظام تامین اجتماعی چندلایه شامل سه لایه بیمه ای، حمایتی و تکمیلی است که در سیاست های کلی تامین اجتماعی مورد تاکید قرار گرفته است. در این مقاله تمرکز بر لایه حمایتی است و با توجه به اهمیت لایه حمایتی در کاهش فقر و محرومیت زدایی، ضرورت دارد تا به بینش های مفهومی و نظری این حوزه پرداخته شود.

    روش

    مقاله حاضر مبتنی بر مطالعه اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    در نظام تامین اجتماعی چندلایه، لایه حمایتی عمدتا تحت عنوان «مساعدت اجتماعی» مطرح است. در این بخش به لایه حمایتی و مساعدت اجتماعی نظام تامین اجتماعی چندلایه، اهداف و کارکردهای نظام مساعدت اجتماعی، پارادایم ها و انواع مساعدت اجتماعی پرداخته شده است. در این بخش سه پارادایم اصلی مساعدت اجتماعی تحت عنوان پارادایم استحقاق، پارادایم کار در برابر دریافت اعانه و پارادایم فعال سازی معرفی شده و مبتنی بر همین پارادایم ها، از سه نوع مساعدت اجتماعی مبتنی بر نیاز، مساعدت های اجتماعی مبتنی بر شایستگی و مساعدت های اجتماعی مبتنی بر نیاز و شایستگی (ترکیبی) بحث شده است. در پایان براساس مبانی مفهومی و نظری، پیشنهادها و توصیه هایی در راستای بهبود و ارتقاء لایه حمایتی و مساعدت اجتماعی در محورهای اجتماعی و رفاهی مختلف ارایه شده است. درمجموع مقاله حاضر بینش و دانش مفهومی و نظری پژوهشگران مطالعات تامین اجتماعی، رفاه و سیاست گذاری اجتماعی را ارتقاء می بخشد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری اجتماعی، لایه حمایتی، مساعدت های اجتماعی، محرومیت زدایی، نظام تامین اجتماعی چندلایه
  • علیرضا حاجی زاده، سیده مریم موسوی، مریم بابایی* صفحات 61-82
    مقدمه

    با وجود تاکید در اسناد بالادستی و سیاست های کلی تامین اجتماعی، هنوز هم فرآیند پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت (EHR) در نظام سلامت ایران به صورت کامل اجرا نشده است. هدف از این مطالعه، شناسایی و تبیین موانع و راهکارهای عملیاتی برای پیاده سازی EHR در نظام سلامت ایران است.

    روش

    این پژوهش از نوع مروری حیطه ای (Scoping Review) بود که با استفاده از چارچوب Arkesy و O’Malley در 6 گام شامل شناسایی سوال تحقیق، شناسایی مطالعات مرتبط، انتخاب/غربالگری مطالعات، حیطه بندی/تقسیم بندی داده ها، جمع بندی، خلاصه سازی و گزارش نتایج و ارایه راهنمایی و توصیه های عملی انجام شد. پایگاه های اطلاعاتی داخلی SID، Magiran، Irandoc، و پایگاه های انگلیسی زبان PubMed, Scopus, Web of Science, ProQuest, Google scholar, جستجو شدند. مقالات انتخاب شده، با روش تحلیل محتوا با استفاده از نسخه 10 نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    پس از انجام غربالگر ی ها، 32 مقاله معیارهای ورود به این مطالعه را داشتند. موانع و راهکارهای عملیاتی در سه سطح ماکرو (سیاستگذاری و مدیریت سلامت)، مزو (مراکز ارایه دهنده خدمات سلامت) و میکرو (ارایه دهندگان خدمات سلامت) طبقه بندی شدند. مدیریت و رهبری مطلوب، تهیه استانداردهای لازم، فرهنگ سازی در جامعه، آماده کردن فرآیندها، آموزش کارکنان قبل از اجرای طرح، مشارکت کارکنان در اجرای طرح و حمایت مالی دولت از مهمترین راهکارهای عملیاتی برای اجرای EHR در ایران بود.

    نتیجه گیری

    پیاده سازی EHR در نظام سلامت ایران با موانعی روبرو است که باید اقداماتی به طور هماهنگ و همزمان در سطوح سیاستگذاری و مدیریت سلامت، مراکز ارایه دهنده و ارایه کنندگان خدمات سلامت انجام شود تا کارایی و اثربخشی ارتقاء پیدا کند.

    کلیدواژگان: پرونده الکترونیک سلامت، EHR، فناوری اطلاعات سلامت، نظام سلامت
  • رسول عبدالعظیم زاده*، حسین رضازاده، وحید کشوری صفحات 83-108

    مدیریت نقدینگی یکی از بزرگ ترین چالش هایی است که سازمان های بزرگ که فعالیت مالی انجام می دهند با آن روبرو هستند. سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان ارایه دهنده خدمات درمانی و اجتماعی برای ایفای هرچه بهتر نقش خود در تعهداتش نیاز مبرم به مدیریت نقدینگی دارد. این بدان دلیل است که افزایش تعهدات در سال های گذشته منجر به کاهش منابع و اعتبارات آن شده است.

    هدف

    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر مدیریت نقدینگی سازمان تامین اجتماعی در محدوده اداره کل شهرستان های استان تهران است. عوامل گسترش ساختار مدیریت نقدینگی، برنامه ریزی اقتضایی، صرفه جویی، کنترل داخلی، مطالبات، درآمد حق بیمه و تعهدات، متغیرهای مستقل و مدیریت نقدینگی متغیر وابسته این تحقیق است.

    روش

    روش پژوهش کاربردی از نوع پیمایشی و جامعه آماری 226 نفر از کارمندان واحدهای حسابداری، درآمد و اجراییات اداره کل شهرستان های استان تهران و شعب تابعه است که با استفاده از فرمول کوکران، 148 نفر از این افراد با روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی ساده انتخاب شده اند. از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات و آلفای کرونباخ برای سنجش پایایی پرسشنامه و معیارهای روایی همگرا و روایی تشخیص پایایی، برای تایید روایی و کیفیت مدل استفاده شده است. حجم بالای نمونه، نرمال بودن داده ها را تایید می کند. از آزمون t-تک نمونه برای بررسی اثر گویه ها بر سازه خود و اثر متغیرهای مستقل بر متغیرهای وابسته، تحلیل معادلات ساختاری به منظور تجزیه و تحلیل مدل استفاده شده است.

    نتیجه

    نتایج این تحقیق نشان داد که عامل گسترش ساختار مدیریت نقدینگی، در مقایسه سایر عوامل بیشترین اثر را در مدیریت نقدینگی و همچنین سازه مطالبات، بیشترین اثر را بر سازه تعهدات در مقایسه با سازه های صرفه جویی، برنامه ریزی اقتضایی و درآمد حق بیمه دارد. لذا تمرکز بر گسترش ساختار مدیریت نقدینگی می تواند راه گشای بسیاری از مشکلات در کنترل جریان وجه نقد باشد و طرح و برنامه مدون جهت وصول مطالبات معوق به مدیریت نقدینگی کمک کند.

    کلیدواژگان: تعهدات - سازمان تامین اجتماعی، گسترش ساختار مدیریت نقدینگی، مدیریت نقدینگی، مطالبات
  • نعیم شکری* صفحات 109-144
    هدف

    هدف این مطالعه بررسی پایداری مالی نظام بازنشستگی ایران است تا به کمک آن بتوان اصلاحاتی را جهت بهبود آن تبیین نمود.

    روش

    روش شناسی این پژوهش، کیفی است. روش گردآوری داده ها مطالعه اسناد و مقالات، قوانین و گزارش‎های سازمان تامین اجتماعی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر سازمان های مرتبط در خصوص نظام بازنشستگی بوده است.

    یافته ها

    روند کنونی فعالیت صندوق‎های بازنشستگی ایران، رشد بالای اعتبارات موردنیاز برای تامین کسری منابع صندوق‎های بازنشستگی کشوری و لشگری ایران و افزایش وابستگی این صندوق‎ها به منابع عمومی را نشان می‎دهد.

    نتیجه گیری

    زمانی که ریسک های جمعیتی، مانند کاهش نیروی کار و ریسک های اقتصادی مانند کسری مالی صندوق های بازنشستگی وجود دارد، نیاز به سازوکارهایی جهت بهبود پایداری مالی سیستم در بلندمدت احساس می‎شوند. بر اساس نتایج پژوهش، تغییر شیوه محاسبه حقوق بازنشستگی و افزایش سال های پرداخت حق بیمه می‎تواند ناترازی مالی را کاهش و پایداری مالی را در نظام بازنشستگی ایران افزایش دهد.

    کلیدواژگان: نظام بازنشستگی، پایداری مالی، نظام تامین اجتماعی
  • شیوا بازرگان* صفحات 145-159

    مجوززدایی با هدف بهبود محیط کسب وکار به خصوص در شروع کسب وکار، بخشی از فرایند مقررات زدایی است که مدت ها در ایران مطرح شده است اما علی رغم تصریح قانونی، فرایند مجوزدایی موفق نبوده است. همچنین، باوجود تاکید قانونی بر مجوززدایی در بخش خدمات عمومی، نهادهای مربوطه، به نقش سازمان های ارایه دهنده خدمات عمومی در صدور مجوزها و تاثیر آن بر محیط کسب وکار بی توجه بوده اند. این پژوهش با تمرکز بر گواهی های صادره از سازمان تامین اجتماعی و با تشریح مشکلات ناشی از آن، در بین واحدهای اقتصادی، به ارایه راهکارهای اجرایی جایگزین می پردازد، بدون آنکه حقوق بیمه شدگان را نادیده گرفته و به حمایت مطلق و یک جانبه از کارفرما بپردازد، به دنبال تنظیم گری در این حوزه است که این تنظیم گری، لزوما به معنای اصلاح یا حذف ماده قانونی، به عنوان ساده ترین راه حل نیست، بلکه هدف استفاده از جایگزین هایی با قواعد نرم و کارا است که امکان سوءاستفاده از صلاحیت توسط سازمان تامین اجتماعی را به حداقل برساند.

    کلیدواژگان: ماده 37 قانون تامین اجتماعی، مجوززدایی، خدمات عمومی، سازمان تامین اجتماعی، صدور مفاصاحساب
  • فرزاد پرهوده*، علی رئوف کیش صفحات 163-192
    هدف مقاله حاضر، روشن ساختن روابط تیوریزه شده وبر با تاثیر بر شرایط اقتصادی اجتماعی (رابطه اخلاق کاری و توسعه اقتصادی) و روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی بوده است. یافته ها و نتایج؛ نشان می دهد که هر چند تز وبر اخلاق کاری بالا را به تعلق به آیین پروتستان نسبت می دهد، اما نویسندگان مقاله حاضر، به این نتیجه رسیده اند که روحیه سرمایه داری مرتبط با اخلاق پروتستان ماکس وبر با پروتستانتیسم ارتباط ندارد، بلکه با مرحله مدرنیزاسیون توسعه اقتصادی همراه است. نتایج نشان می دهد که، اولویت برای کار سخت در میان سایر ادیان و افراد غیرمذهبی در زمان رشد اقتصادی بالا دیده می شود و پس از مرحله نوسازی کاهش می یابد. پژوهشگران به یک رابطه قوی بین سطح رشد و توسعه اقتصادی در دوران کودکی فرد و اخلاق کار فرد دست یافته اند. آنها از رویکرد اپیدمیولوژیک استفاده کرده اند، تا نشان دهند که جهت رابطه از رشد و سطح توسعه اقتصادی در زمان شکل گیری مقادیر تا اخلاق کار ادامه می یابد. یافته ها نشان می دهد، تبعیت از پروتستان با اخلاق کاری رابطه مثبت دارد، اما این رابطه از قدرت اقتصادی کمتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: اخلاق پروتستان، اخلاق کار، توسعه اقتصادی
  • صفحات 193-198

    در بخش کتابشناسی این شماره کتاب "Economic Challenges of Pension Systems" معرفی شده است. این کتاب برای ارایه سیاست‌ها، روش‌ها و ابزارهایی برای بازنشستگی عمومی پایدار، سیستم‌های بازنشستگی عمومی مختلف را بررسی و تجزیه‌وتحلیل می‌کند و مطالعات موردی کشورهای فرانسه، سوید، آمریکای لاتین، الجزایر، ایالات‌متحده آمریکا و مکزیک برجسته شده و در 20 فصل، توسط نویسندگان مختلف نوشته‌شده است.

|
  • Zahra Karimian * Pages 13-36
    Objective

     Considering the important role of social security pension fund in development and social welfare of the country, it is necessary to pay attention to its sustainability. Evaluating the sustainability of pension systems is one of the complex issues that cannot be easily studied and analyzed due to the multitude of influencing variables and the change of variables in long-term. The purpose of this article is to analyze the financial stability of the fund in the time horizon of 2051.

    Method

     In this research, using the information and statistics of the Social Security Organization and predicting the number of insured and pensioners, a model was designed based on system dynamics, and then, the stability of the above pension fund was examined and analyzed by this model. System dynamics is based on three scientific fields of traditional management of social systems, feedback theory and computer simulation, and it is used to investigate and study of various complex feedback systems such as social systems.

    Findings

     Based on the simulation model of this research, since the beginning of the base year (2016), the organization has been facing a liquidity deficit, and from 2027, the organization's income (difference in expenses from accrual resources) also will be negative, and the upward trend of liquidity deficit will increase rapidly from the beginning of 2036 due to the demographic window closing.

    Results

     According to the current situation of the organization, there is an urgent need to make parametric or systemic reforms. This model clarifies the internal structure and connections between system components and can play an important role in understanding the consequences of policies proposed by managers and officials.

    Keywords: financial stability, Social Security Fund, system dynamics
  • Shiva Parvaei * Pages 37-60
    Purpose

    The multi-layered social security system includes three layers of insurance, support, and supplementary, which are emphasized in the general policies of social security. In this article, the focus is on the support layer, and considering the importance of the support layer in reducing poverty and deprivation, it is necessary to address the conceptual and theoretical insights of this field.

    Method

    This article is based on documentary research.

    Findings and results

    In the multi-layered social security system, the support layer is mainly called "social assistance". In this regard, the support and social assistance layer of the multi-layer social security system, the goals, and functions of the social assistance system, paradigms, and types of social assistance has been discussed. In this section, the three main paradigms of social assistance are introduced under the title of entitlement, Workfare, and activation paradigms. Based on these paradigms, three types of social assistance including need-based social assistance, merit-based social assistance, and need and merit-based social assistance (combined) have been discussed. In the end, based on conceptual and theoretical foundations, suggestions and recommendations are presented to improve the support layer and social assistance in various social and welfare dimensions. In general, this article improves the conceptual and theoretical knowledge of researchers of social security studies, welfare, and social policy.

    Keywords: social policy, support layer, social assistance, deprivation, Multi-Layered Social Security System
  • Alireza Hajizadeh, Seyedeh Maryam Mousavi, Maryam Babaei * Pages 61-82
    Introduction

    Despite the emphasis on overhead documents and general social security policies, the process of implementing the Electronic Health Records (EHR) in the Iranian health system has not yet been fully implemented. The purpose of this study is to identify and explain operational barriers and solutions for the implementation of EHR in the Iranian health system.

    Method

    This study was a scoping review, using the Arkesy and O'Malley framework in 6 steps including identifying research questions, identifying related studies, selecting/screening studies, data area/division of data, summarizing, reporting results, practical guidance and recommendations. Iranian databases including SID, Magiran, irandoc, and English -language databases including PubMed, Scopus, Web of Science, ProQuest and Google scholar were searched. Selected articles were analyzed using Maxqda software (version 10).

    Findings

    After screening, 32 articles were selected. Operational barriers and solutions were classified into three levels of macro (policy and health management), Messo (centers of health services) and micro (health service providers). Desirable management and leadership, providing the necessary standards, community-building, preparing processes, training before implementation of the project, employee participation in implementation of the plan, and government financial support were among the most important operational strategies for EHR implementation in Iran.

    Conclusion

    The implementation of EHR in the Iranian health system faces obstacles that need to be taken in coordinated and simultaneously at the level of health policy and management levels, providing centers and health service providers to improve efficiency and effectiveness.

    Keywords: Electronic Health Records, EHR, Health Information Technology, Health System
  • Rasoul Abdolazimzadeh *, Hosein Rezazadeh, Vahid Keshvari Pages 83-108

    Due to the increase of its commitments in the past years, which has led to the reduction of its resources and credits, the social security organization needs liquidity management to better fulfill its commitments.
    The purpose of this study is to investigate the factors affecting the liquidity management in Social Security Organization (SSO)(Directorate General of Tehran City).The expansion of liquidity management structure, contingency planning, savings, internal control, receivables, insurance income and liabilities are independent variables and liquidity management are dependent variables on this research.
    The research method is applied survey. 
    The population is 226 employees of accounting, revenue and executive units of the Accounting, Executive unit and unit of Income of the SSO. The sample size by using the Cochran'sformula is 148 people. Sampling method is simple random and Sampling Classification method. From the questionnaire tool to collect information. Cronbach's alpha was used to assess the reliability of the questionnaire. Convergent validity criteria and reliability validity criteria was used to confirm the validity and quality of the model. The large sample size confirms the normality of the data. One-sample t-test was used to study the effect of visible variables on Hidden variables and independent variables on dependent variables. Structural equation analysis was used to analyze the proposed model.
    The results of this research showed; Expansion of liquidity management structure factor have the highest effect on Liquidity Management. Also, Demand variable have the most effect on Commitment variable. Therefore, Focus on Expansion of liquidity management structure and Schedule for collecting deferred claims proposed.

    Keywords: Commitments- Expansion of liquidity claims, Liquidity Management - Social Security Organization
  • Naeim Shokri * Pages 109-144
    Objective

    This study attempts to investigate the financial sustainability of the Iranian pension system in order to explain the reforms to improve it.

    Method

    The methodological approach of this research is qualitative. The data collection technique was the study of documents and Articles, laws, and reports of the Social Security Organization, the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare, and other related organizations regarding the pension system.

    Findings

    The current trend of Iranian pension funds shows the High growth of credits required to cover the resource deficit of Iran's Civil Servants and military pension funds and the increasing dependence of these funds on public resources.

    Conclusion

    When there are demographic risks, such as labor shortages, and economic risks, such as pension fund deficits mechanisms are needed to improve the financial sustainability of the system in the long run. According to the research results, changing the method of calculating pensions and increasing the years of premium payment can reduce financial imbalance and increase financial stability in the Iranian pension system.

    Keywords: Pension System, financial stability, social security system
  • Shiva Bazargan * Pages 145-159

    De-licensing with the aim of improving the business environment, especially in starting a business, is a part of the de-regulation process that has been proposed for a long time in Iran, but despite the legal stipulation, the de-licensing process has not been successful. Also, despite the legal emphasis on delicensing in the public service sector, the relevant institutions have not paid attention to the role of public service provider organizations in issuing licenses and its impact on the business environment. By focusing on the certificates issued by the social security organization and explaining the problems caused by it, among the economic units, this research provides alternative implementation solutions, without ignoring the rights of the insured and giving absolute and unilateral protection. This research is looking for a regulation in this area, which does not necessarily mean amending or removing the act as the easiest solution, but the goal is to use alternatives with soft and efficient rules which minimizes the possibility of abuse of authority by the social security organization.

    Keywords: Article 37 of the Social Security Law, delicensing, Public Services, social security organization, issuance of accounts
  • Farzad Parhodeh *, Ali Raoufkish Pages 163-192
    The purpose of this article is to clarify Weber's theorized relationships with the impact on social economic conditions (the relationship between work ethics and economic development). The present research method was descriptive-analytical. findings and results; It shows that although Weber's thesis attributes high work ethic to Protestantism, the authors of this article have come to the conclusion that the spirit of capitalism associated with Max Weber's Protestant ethic is not related to Protestantism, but to the modernization stage of economic development. Is. The results show that the preference for hard work among other religions and non-religious people is seen during high economic growth and decreases after the modernization stage. Researchers have found a strong relationship between a person's level of economic growth and development in childhood and a person's work ethic. They have used the epidemiological approach to show that the direction of the relationship continues from growth and the level of economic development during the formation of values ​​to work ethics. The findings show that adherence to Protestantism has a positive relationship with work ethic, but this relationship has less economic power.
    Keywords: Protestant ethics, work ethics, Economic Development